Middag; Torsk i folie!

  Dette er en stort sett simpel, men kjempe god fiskemiddag jeg lærte å lage i "Heimkunnskapen" på barneskolen - og jeg likte det til og med da. Middagen er super for en enkelt person, til stor familie eller kanskje til svigers eller modern kommer på besøk. Her er det masse rom for kreativitet og smaksvarianter, og jeg skal dele min lille "grunnoppskrift" med dere.

  Det aller første du skal gjøre er å løpe på butikken og kjøpe dette:  Dette er stort sett ting du bør ha i hus:
  Poteter - ca. 9,50,- per kilo (du bruker ca. 150-200 gram per middag)
  Gulrot - billig merke på rema for 15,- for 1,5 kilo! Kjempe gode er de også.
  Purreløk - 43,- per kilo, men du bruker bare rundt 10-15 kr per purre som du kan fryse ned. BILLIG

  (Grønnsaksblandingen min er litt kombi i dag, men jeg bruker alltid amerikansk blanding. Man tager hva man haver, og siden naboen har gitt meg masse gratis frysemat så sier jeg JA TAKK og tar det i bruk! - men hysj, jeg plukka ut rosenkålen...)

  Amerikansk blanding eller andre fryste grønnsaksblandinger - ca. 12 - 18 kr

  Du trenger også aluminiumsfolie, men jeg har ikke pris på det akkurat nå, sikkert 10-20 kroner for 10 år med torsk i folie. Sitronsaft er også noe du skal få se passer til så meget. Det er noe jeg bruker i mange mange middager. Anbefales å eie en slik flaske!

  Krydder setter jeg ikke en pris på - for man kan ikke prissette godt krydder! Pepper og salt er et must.

  Lerøy har mange fine fiskeprodukter til en veldig billig penge. Selvfølgelig går det litt på bekostningen av hvor mye fisk det er i fisken, men det tenker vi ikke på. I denne 400 grams pakka med torsk i blokk er det i hvertfall torsk nok til mange middager! Den koster 19,80,- på Rema. Jeg har delt den i to, for jeg tenker at når jeg først lager meg fiskemiddag så skal jeg virkelig slå på stortromma og få i meg 200 gram! En porsjon på rundt 150 gram passer de fleste.

  Tips; Tin fisken i kjøleskap eller i romtemperatur. Mikrobølgeovntining er ikke alltid... digg... snakker av erfaring. Fisken blir blekksprutaktig. Og for de som ikke har smakt blekksprut; Gummikonsistens.

  Ovnen din stiller du inn på 250 grader. Er du like heldig som meg må du ikke vente mer enn en halvtime på at den skal bli varm.

  Mens vi venter på ovnen er det mange ting som skal forberedes til middagen. Vi skal først finne frem en litt stor ildfast form. Så skal du finne frem aluminiumsfolien og røske av to biter som du skal ha fisk og grønnsaker i. Det lønner seg å lage en slags "grop" i aluminiumen hvor du skal legge maten. Brett sidene opp slik at det ikke blir noe søl! Smør så ca. en halv ss med olje i bunnen av hver "aluminiumsgrop".

  Når fangsgropen er klar er det bare å fylle i med de grønnsakene du liker best. Jeg elsker gulrøtter og purreløk, så jeg har overdrevet litt med det i mine matpakker. Du kan bruke alle typer ferske eller fryste grønnsaker - bare velg alt det du synes er digg! Når grønnsakene er lagt som en seng i bunnen av aluminiumen kan du sprute på litt sitronsaft etter smak og behag. Bruker du ferske grønnsaker og ikke vil overdrive med sitronen, kan det være greit å ha oppi litt vann i bunnen slik at grønnsakene har noe å dampe i. De fryste grønnsakene er som regel litt "snøete" og fulle av vann, så de trenger ikke mye væske. Krydre og style etter eget ønske;

  Heldige fisken som får så fin seng...

  Når du er fornøyd med grønnsaksmengden (husk at dette er alle grønnsakene du skal ha til måltidet, så det er en fordel å ha massssse!) så kan du put the fish to sleap i sin deilige seng. Krydre fisken med litt salt og gjerne grovkornet pepper, og kanskje en sprut med sitronsaft på toppen. Jummmm


  Så er det bare å pakke dem godt inn i folien


  Og slenge dem i ovnen. Der skal de faktisk få stå i ca 45 minutter. Rundt om kring på det vide nettet står det at de skal stå i ovnen i ca. 20 minutter, men det tar jeg for å være bullcrap lang vei. Med mindre du liker lunken fisk og smakløse grønnsaker, da..!

  Mens fisken godgjør seg koker du potetene. Og her har jeg et fantastisk tips til alle som ikke "gidder" å lage seg poteter fordi det tar lang tid - inkludert meg. Potetmiddager er noe som desverre forbindes med turen hemmat tæll a mor, fordi de fleste ikke orker å se på at poteten skal lide. Eller noe? I hvertfall, en enkel måte å gjøre potetkokingen raskere på; Del poteten i mindre biter. Simpelt ja? Hoh, du skulle bare visst.

  Men nå er jeg veldig glad i å putte potetene i vannet før det koker, så da tar det egentlig like lang tid uansett.......

  Enda et lite potettips; Hvis du har salt i vannet vil potetene bli enda fortere ferdig - MEN de sunne vitaminene som finnes i poteten vil sive ut, så da ender det egentlig opp i en eneste karbohydratklump. Men har man det travelt og er sugen på en kokt potet så går det jo ann! Koketiden for potet uten saltet vann er på litt over 15 minutter (20 for meg som ikke klarer å vente med å legge dem oppi...).

  Og så. Og så. Og så.... Skal du bare vente.

  Middagen tok meg ca. 55 minutter fra jeg hadde funnet frem matvarene til jeg satt foran datan med en god film, så det er jo ikke middagen for den som ikke orker å vente. Men det er verdt det - ååååh det er så verdt det!!!


  Det lukter så godt av dette når man åpner. Grønnsakene er kokt/dampet i sitron, sin egen saft og saften som renner av fisken. Sammen med krydderet er det bare evig godt!!! Og for dere som ikke er glad i fiskesmaken; Det smaker ikke så fiskete som du tror! Jeg hater i bunn og grunn sjømat, men til og med jeg får trykt i meg dette!


  Og med en spiseskje med rømme på siden, så er det ikke noe annet å si enn; God middag!!

  Vel, vi kan vel kanskje si prisen?
  18 kr for hele måltidet!!!

  Og kalorimengden sier du?
  400 kalorier! Makan. Too good to be true? Nope!

  Om man serverer dette til familien kan man sette frem grønnsaker som alle liker, og lar hver enkelt lage sin egen porsjon med de grønnsakene de synes er gode. Både morsomt, sosialt og supergodt!

  (men ett siste lite tips; Kok brokkolien for seg. De smakte litt... siloaktig etter min smak sammen med fisken, så de har nok bedre av et raskt oppkok i en egen kjele!)

  Klem MatBit

4 tanker om mat!

Husmora <3

31.01.2010 kl.20:34

m NAM! Jeg elsker fisk!! Dessverre ikke så ofte som ønskelig her hjemme, for min kjære er ikke så glad i det! Men det er veldig godt!! Også så billig da gitt =)

MatBit

31.01.2010 kl.20:35

Husmora:

Ja det er egentlig kjempe godt! Synd jeg er så skeptisk til sjømat, ellers ville det nok blir mer av sånne godsaker i huset også. Går mest i fiskepinner og fiskekaker uten fisk i (?), hihi! Men får nok prøve meg på flere oppskrifter etter hvert. Kanskje du har noen tips til mild fiskemiddag?

'Mat-mor'

30.04.2011 kl.18:15

Kjempe godt! Og for dere som ikke 'gidder' å vente på at potetene skal kokes; Kutt de i båter, og sett de sammen med fisken i ovnen #best med varmluft#... På denne måten synes de blir hakke bedre...

Katarina

10.02.2013 kl.16:07

Tuuuuusen takk, du gjorde plutselig livet mitt mye lettere!

Skriv en ny kommentar

hits Blogglisten